Jack l'Esbudellador ja té retrat robot

     
 

Begoña Arce (2006)

     
Tornar a la pàgina principal
 

        El Periódico de Catalunya, (21 de novembre de 2006), p. 28.

Tornar a  «coses curioses»  
 

[Edició original de la versió catalana].

Tornar a «saginers»  
   
 

Un excomissari traça el perfil a partir de l'expedient policial

   
 

Publicació no autoritzada.

Tots els drets pertanyen al

Grup Zeta

 

RTeconstrució de la imatge de Jack l'EsbudelladorMoreno, ulls negres, el mentó pronunciat, la cara angulosa d'algú entre els 25 i els 35 anys, àmplies celles i un gran bigoti que li cobreix el llavi superior. Aquest podria ser el retrat de Jack l'Esbudellador, el més misteriós dels assassins britànics de la història, de qui no s'ha arribat mai a conèixer la identitat. Amb l'ajuda de nous mètodes tecnològics, un antic responsable de Scotland Yard ha compost la fotografia de l'home que va terroritzar Londres a finals del segle XIX.
El retrat robot, que ha estat realitzat per l'excomissari en cap adjunt de la policia metropolitana, John Grieve, a partir de les declaracions de 13 testimonis, serà mostrat avui en un documental realitzat per la televisió britànica.
Jack l'Esbudellador: el primer assassí en sèrie, que emetrà la cadena Channel Five, recull els últims resultats en les indagacions que des de la tardor del 1888 han intentat descobrir la identitat de qui s'ha convertit en una autèntica llegenda del crim. L'home que va tenir el sadisme i la sang freda d'estrangular i esquarterar, amb la professionalitat d'un carnisser, o la meticulositat d'un metge, cinc prostitutes del carrer, podia ben bé ser algú amb do de gents, d'aspecte molt normal, segons creuen ara els investigadors.

Hipòtesis en qüestió
Kim Rossmo, de la Universitat de Texas, pensa que l'assassí vivia a prop d'on van tenir lloc els crims i que podia fins i tot haver estat interrogat per la policia, però va ser descartat perquè els agents que estaven buscant Jack l'Esbudellador tenien ficada al cap la imatge d'un tipus monstruós i anormal. Això els va fer seguir una pista falsa, segons Laura Richard, de la unitat d'homicidis de Scotland Yard, convençuda que hi va haver un error quan es va dibuixar el perfil de l'assassí, perquè no buscaven un home "tan normal i mundà" com potser era.
Richard recorda l'aspecte corrent i vulgar d'altres famosos assassins britànics, com ara Fred West, que violava, torturava i assassinava noies joves, abans d'enterrar-les al soterrani de casa seva, o d'Ian Huntley, que va matar dues nenes que anaven a l'escola on treballava com a conserge. El documental intenta desmuntar també algunes hipòtesis conegudes, com les que suggereixen que Jack l'Esbudellador era un membre de les classes acomodades, o un cirurgià que sabia utilitzar perfectament el bisturí.

 
   

Tornar a la pàgina principal Tornar a  «coses curioses» Tornar a «saginers»