El flap del Llac Great Slave (Canadà)

     
 

Lluïsa Romero i Jordi Ardanuy (1997)

     
Tornar a la pàgina principal
 

Papers d'Ovnis, núm. 5, 2a època (setembre-octubre 1997), p. 3 - 4.

Tornar a  «coses curioses»  
 

[La versió publicada a Papers d'Ovnis era en llengua espanyola].

Tornar a «senyals al cel»  
   

 

 

 

Creative Commons License
 

Llicència restringida

Creative Commons

(No comercial 2.5).

Detalls en català a:

  Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.

Els fets

A finals de 1995 i principis de 1996, la regió del Llac Great Slave, als territoris del Nord-oest de Canadà (NWT), es va veure inundada d'albiraments d'objectes voladors no identificats. Els informes mostraven característiques semblants, deixant, segons les cròniques, perplexos a testimonis, premsa local, policia i al Departament Nacional de Defensa. La majoria dels informes es reberen de 3 comunitats i els seus voltants: Fort Simpson, localitzada en la bifurcació  dels rius Liard i Mackenzie a l'est del Llac Great Slave; Hay River, situat en l'extrem sud del Llac Great Slave; i Fort Resolution, a l'extrem del nord-est del llac de Hay River.

Els veïns informaren haver-hi vist llums misterioses als diaris locals, a la policia i al Departament de Defensa Nacional (DND) de Yellowknife. La majoria parlaven d’una brillant llum aèria visible habitualment just damunt de la vora dels arbres  La magnitud d'aquestes llums fou descrita com «si s'estigués mirant a les llums llargues d'un cotxe». La llum canviava de color del blau al roig, verd i blanc abans d'allunyar-se mitjançant acceleració vertical a una velocitat increïble. Els albiraments es prolongaven d'un a diversos minuts.

El primer dels testimonis aportats correspongué a Robert Beaulieu la vesprada del 4 de gener. Observà una llum multicolor suspès sobre la part nord del llac Great Slave. Es trobava en aqueix moment en una camioneta aparcada al marge de la carretera, a uns 65 quilòmetres de Fort Resolution. Beaulieu jugà amb els llums del seu automòbil i l'objecte emeté un potent flaix roig i s'elevà. Poc després de posar-se de nou en ruta reaparegué la llum que semblaven mantenir la distància, mentre el conduïa a més de 150 Km/h. Després d'uns 30 quilòmetres desaparegué definitivament.

A Causa de l'alarma social especialment fomentada per la premsa, el DND envià un contingent a Fort Resolution per a investigar els albiraments. El comandant de la Base Yellowknife, coronel Pierre Leblanc, i un altre oficial es traslladaren ràpidament a Fort Resolution el 10 de gener de 1996 a la recerca d'algunes respostes. Durant les quatre nits anteriors dotzenes d'habitants de Fort Resolution, com Margaret Miersch, havien vist una llum brillant i polsant en la que se succeïen els colors groc, blanc, blau i roig fins que desapareixia de la seva vista, descendint lentament sobre la superfície del gel, encara que alguns testimonis no coincidien amb tal apreciació. La senyora Miersch afirmà  que allò havia aterrat a uns 25 o 50 quilòmetres de la població, al llac. Però sembla que ningú va intentar localitzar el lloc. Robert Beaulieu enregistrà en vídeo una d'aquestes nocturnes observacions.

Els albiraments s'estaven produint entre les 4,15 i les 7:30 cada tard. Desgraciadament, el dia en què l'Exèrcit estigué allí el cel estava ple de núvols. Els militars romangueren i volaren per l'àrea on s'havia observat l'OVNI, però no veieren res. Entrevistaren tres testimonis i feren una còpia de la cinta de vídeo de l'OVNI. El coronel Leblanc no tenia motius per a impressionar-se pel vídeo. En la pel·lícula no hi ha punts de referència exceptuant la llum en si. Conseqüentment, era impossible dir si és la llum o la càmera el que es mou. El vídeo mostrava poc més que una llum brillant al cel.

Els militars hagueren de descartar la possibilitat que es tractés d'un planeta, com Venus, si havien de fer cas a la ràpida partida de l'OVNI. Després d'un dia d'investigació, la DND de Yellowknife no havia tret cap conclusió. Tot semblava indicar que era impossible interpretar les observacions en els termes descrits mitjançant una causa prèviament coneguda. Fallaven per tant les explicacions dels fets?

Enviaren una còpia de la cinta de vídeo de l'OVNI, al costat d'un informe de la DND de la zona, a North Bay, Ontàrio, on les dades serien creuades amb informació de radar i vols militars per a aconseguir major informació. Segons el coronel Leblanc, els DND de Yellowknife reben una mitjana de cinc informes OVNI per any, de manera que aquesta allau d'albiraments de múltiples testimonis era prou fora del comú. El coronel Leblanc manifestà moltes vegades que no es produïren vols d'aparells militars o altres activitats de l'Exèrcit local en el moment dels albiraments que haguessin pogut provocar-los.

Poc després que els albiraments de Fort Resolution atraguessin l'atenció dels mitjans de comunicació locals, un veí de Liidli Ke a Fort Simpson evocà un cas anterior semblant del qual hauria estat testimoni el 13 de novembre de 1995. Aquella vesprada Llig Norwegian i un noi de divuit anys eixien de Fort Simpson amb cotxe quan veieren el que ells pensaren que era una marca lluminosa d'una torre de ràdio pròxima. La llum canvià de color del roig, blau, blanc i verd. Després d'observar-la durant un minut o una miqueta més, l'ovni partí a una velocitat increïble deixant un traç lluminós blanc darrere seu. Norwegian comparà la llum amb què havia vist la nit de Cap d'Any el 1968 en una cabina al Llac Willow (nord-est de Fort Simpson).

El 17 de gener de 1996, sobre les 8:10 del matí, un veí de Hay River observà una llum blanca brillant descendir de forma escalonada deixant una traça roja sobre el llac Great Slave de molt baixa visibilitat. La llum davallava lentament i aparentava estar desmuntant-se al cel, produint un efecte semblant al d'una bengala emergent. El testimoni estimà que el que observà estava a una milla sobre el llac aproximadament.

Va ser requerida la presència de la Real Policia Muntada de Canadà (RCMP) i l'oficial Bryan Wentzell establí el lloc de l'albirament amb ajuda del testimoni. Wentzell temia que la bengala pogués haver estat disparada per un pescador al gel que estigués en perill, de manera que, una miqueta més tard, quan millorà la visibilitat, envià un oficial del Departament Canadenc de Pesca al llac en un vehicle per a neu Bombardier. L'oficial de Pesca avançà dues o tres milles però no trobà cap empremta de bengala o d'algú en perill. No es registraren denúncies de persones desaparegudes que poguessin estar relacionades amb algú perdut al llac. Tanmateix, al mateix temps de l'albirament, aqueix matí l'aeroport de Hay River constatà la caiguda d'un "meteorit".

Des d'aquest albirament el destacament de la RCMP a Hay River va rebre informes d'OVNIS a l’àrea del Canal Oest (prop de Hay River). Posteriorment es reberen comunicacions de paranyers i motoristes sobre ovnis a Fort Resolution, que manifestaven haver estat seguits per OVNIS. Molts d'ells indicaren que els seus motors havien fallat mentre l'OVNI estava present. Tot i les repetides temptatives, van ser incapaços de posar en marxa els motors fins que l'OVNI no se n'hagué anat.

 

Els ufòlegs

Els esdeveniments atragueren l'atenció dels mitjans de comunicació i dels grups ufològics. L'Associació d'Investigació UFO Aurora (AUFORA), realitzà una interessant investigació la divulgació, a través de la Xarxa.

Per la seva banda, la branca canadenca del MUFON, sota la batuta de Michael Strainic Yeah, també realitzà diverses enquestes. Un investigador dels territoris nord-occidentals establí un web sobre els albiraments (http://www.ssimicro.Com/~ufoinfo). En ell es recollien diverses teories sobre l'origen causal de les llums. És curiós com les solucions proposades van des del més ortodox, fins a les  paranoiques conspiradores, passant òbviament pels extraterrestres.

 

Les interpretacions

S'ha suggerit, com en altres ocasions, que pogué tractar-se simplement d'errors d'identificació del planeta Venus, observable en aquell indret  fins al 22 de febrer a principi de 1996. En menys intensitat s’ha parlat de l'estrella Sírius. Parpelleigs i els desplaçaments dels colors podrien atribuir-se simplement a interferències atmosfèriques. També pot explicar-se la impressió de balandreig de la llum com un fenomen òptic provocat per la falta de punts de referència per a l'ull humà. Quan s'observa una llum singular al cel nocturn, sense res que serveixi per a comparar-la a l'àrea visual, una estrella pot semblar que modifica la seva posició, quan de fet són moviments involuntaris de l'ull.

Els detractors d'aquesta explicació assenyalaren que la magnitud de Venus o Sírius no arriba a igualar la intensitat de les llums davanteres d'un cotxe. No obstant això podria atribuir-se a la generalitzada inexactitud dels testimonis. També exclouen aquesta possibilitat pel fet que els ovnis sovint desapareixen sobtadament, rectes cap amunt, minuts després de l'albirament. De nou despertaren els dubtes sobre la qualitat dels testimonis, tot i que podria ser que en algun dels casos no es tractés d'un astre. Al mig d'un flap, totes les llums al cel es converteixen en «notícia».

La culpa també recaigué sobre l'exèrcit dels EUA. Les especulacions apuntaren a l'Aurora i altres noms suposats de prototips. Molts albiraments UFO semblants als de NWT s'han denunciat a les voltants d'instal·lacions militars. Així doncs, és fàcil tirar la culpa de les llums a les Forces Aèries. Com assenyalés Cory Sine (http://www.aufora.org), director de l'AUFORA aquesta explicació no té molt de sentit. L'àrea de la tundra del nord de l'Àrtic Canadenc simula exactament el terreny àrtic rus. En ella, forces americanes i de l'OTAN han portat a terme entrenaments militars en diverses ocasions. Nogensmenys, portar a terme proves secretes d'avions sobre una àrea relativament poblada al NWT quan es disposa d'emplaçaments geogràficament semblants virtualment deserts per a entrenar no té cap sentit.  Això serveix únicament per a disparar els rumors, situació sempre poc interessant per a l'hermetisme militar.

A més, sense ser concloent, l'Exèrcit local canadenc està convençut que no hi hagué cap activitat militar en l'àrea del Great Slave que pogués provocar tals albiraments. Però, evidentment, les activitats militars encobertes continuen sent una possibilitat, encara que poc probable, de tals albiraments UFO.

 

Desmenteixen abusos dels militars

Segons Cory Sine, l'AUFORA rebé un informe enviat per un individu d'Edzo,  identificat com NWT3, declarant que «tot el món sap que els militars han confiscat el vídeo UFO», referint-se al què es prengué, en Fort Resolution. Però la pròpia organització ufològica AUFORA constatà que el vídeo original estava en mans dels seus amos, car els militars només havien sol·licitat una còpia. Curiosament els seus propietaris lamenten haver fet públic la possessió del vídeo, ja que estan sent contínuament assetjats per a servir còpies addicionals. D'altra banda la falta de rigor, la mala comunicació i al·lucinants especulacions han donat peu a curioses narracions, però manifestament fictícies.

 

Similituds

Curiosament un flap molt semblant a aquest succeí a Catalunya poc després. Efectivament al febrer de 1996 els veïns de les poblacions de Saldes i Gósol contemplaven cada nit una llum que a poc a poc s'ocultava després de les muntanyes. Tal generalitzada observació es produí després que una veïna de la zona, Fina Soler expliqués haver contemplat una estranya llum en moviment. Llavors tot el món es llançà a escrutar els cels, prenent-se diverses mostres en vídeo d'objectes diferents, no sempre identificats amb posterioritat.

 A més es recordaren successos estranys anteriors, més o menys pròxims en el temps. En el cas de Canadà, també hi ha una observació inicial, la de Robert Beaulieu, que desperta un sobtat interès pel que es veu al cel, facilitant les observacions posteriors. També en ambdós casos l'observació que compartiren dotzenes de persones era descrita com una llum brillant que a poc a poc descendia fins a ocultar-se i que per la seva orientació, segons el parer dels astrònoms, encaixa perfectament amb Venus.

 

Fonts:

P. J. Harston. "Elder Sees Mistery Lights". Deh Cho Drum (11-I-1996).

P. J. Harston. "UFOs are no stranger to the North: National Defence investigates Fort Resolution sightings",  Deh Cho Drum (15-I-1996).

P. J. Harston. "More lights in the sky: Alberta group looking into South Slave sighting", News/North (22-I-1996).

P. J. Harston. "Still more Ufo sightings: ET experts launch second investigation",  News/North (29-I-1996).

P. J. Harston "Misterious Lights continue to Baffle the Nation",  P. J. Harston, Deh Cho Drum (1-II-1996).

Les Sillars. "Aliens on Great Slave Lake or maybe the phantom lights are just Venus". http://www.ssimicro.com/~ufoinfo/article6.html, (5-II-96).

C. Sine. "Los avistamientos del Lago Slave",  http://www.aufora.org, (1996).

Michael S. Yeah "Interview with P.J. Harston", http://www.ssimicro.com/~ufoinfo/interview.html (26-I-1996).

 
   

Tornar a la pàgina principal Tornar a  «coses curioses» Tornar a «senyals al cel»