Notícies, opinions, premsa (2007)

     
     
     
Tornar a la pàgina principal    

 

Tornar a  «coses curioses»

 

Tornar a «senyals al cel»

 1. Observat un no identificat a Oliana la matinada del dia 12 de desembre
 2. El Gabinet nipó no creu en la existència d’ovnis
 3. Els «ovnis» de Grífol filmats per una programa d’una televisió espanyola
 4. Fotografien objectes no identificats sobre Montserrat
 5. Ovni sobre Montamarta (Castella i Lleó)
 6. Observació d’un OVNI a Jerez de la Frontera
 7. Revelat el nom de l’autor de la pel•lícula de la falsa autòpsia de Roswell
 8. Imatge de llums sobre Salamanca
 9. L’ovni del diumenge 14 serien dos bòlids
 10. Observen esfera lluminosa que sobrevola la Península Ibèrica
 11. Pengen un vídeo a Youtube amb estranyes llums sobre València
 12. Santilli afirma que la pel·lícula de l'autòpsia de Roswell conté fotogrames d'una filmació real
 13. Trobada internacional d’ufòlegs que busquen conspiracions
 14. Mor el general de brigada Ángel Bastida, un dels protagonistes de la desclassificació OVNI a Espanya
 15. Possibles accions legals contra el creador del film de l'autòpsia extraterrestre
 16. Publicada demolidora obra sobre el servei oficial francès d’estudi dels ovnis
 17. La Capital dels ovnis
 18. Un altre enregistrament en vídeo d'OVNI a Santa Coloma de Gramanet
 19. Asseguren haver trobat un cràter de l’explosió de Tunguska de 1908
 20. Un bloc mostra imatges d'un ovni a Santa Coloma
 21. Possible desclassificació de material ovni en el Regne Unit
 22. Una "gran bola de foc" creua el cel d'Espanya
 23. Els misteriosos aeròlits de gel reapareixen a Madrid
 24. França obra els seus arxius OVNI
 25. Un helicòpter negre no identificat sobre la plaça de les Arenes
   
 

Observat un no identificat a Oliana la matinada del dia 12 de desembre

El passat dia 11 de desembre una persona va veure una objecte en forma de bastó, d’un metre aparent de longitud, utilitzant per a la mesura la referència dels pics de les muntanyes de l’horitzó. El no identificat va «rebotar» tres cops en el cel.

L’observació es va produir cap a les 2 de la matinada del 12 de desembre quan el testimoni circulava camí d’Andorra, a l’entrada d’Oliana (Alt Urgell).

Aquesta persona havia estat a Montserrat en la concentració ovni de les nits del 11, i havia deixat el lloc una hora abans.

Basat en: José Antonio Roldán Sánchez. «Los hermanos Roldán en Montserrat». A Años Luz <es.groups.yahoo. com/group/Aluz>, missatge 73559, 26 de desembre de 2007.

   
   
 

El Gabinet nipó no creu en la existència d’ovnis

El Gabinet de ministres del Japó, en una declaració especial, no ha confirmat l’aparició d'ovnis (objectes voladors no identificats) sobre el territori del Japó. Ho ha fet en resposta a la sol·licitud del diputat Takaharu Yamane, del partit democràtic, qui el dimarts inesperadament va inquirir per què el Govern no verifica la informació sobre els ovnis.
El parlamentari va dir que aquesta informació interessa a l’opinió pública, per la qual cosa no se la pot menysprear-la. Segons ell, el Govern ha de "realitzar els respectius estudis, a fi de satisfer la demanda de la població i mantenir l’ordre públic".
Com a resposta a això, el Gabinet de ministres ha assenyalat que la "existència d'ovnis no es pot confirmar".
"Caces de la Força Aèria del país regularment emprenen vols a fi d’interceptar objectes que poden presentar perill, en trobar-se a l’espai aeri del país", s’assenyala en la declaració. "Però sempre es descobreix que són bandades d’aus o altres objectes naturals, i quant als ovnis, els que suposadament arriben de l’espai, no es coneix ni un exemple d’això", afirma el Govern.
De la declaració es desprèn que el Govern del Japó no realitza cap investigació en aquesta matèria ni elabora guions per a procedir per si en el Japó apareix un OVNI.
Paral·lelament, el secretari general del Gabinet de ministres del Japó, Nobutaka Machimira, va manifestar, a títol personal, que ell en persona creu en l’existència d’ovnis i que li agradaria que el Govern rebés amb major freqüència tals requeriments.

Xenologia.blogspot.com, 18 de desembre de 2007

   
   
 

Els «ovnis» de Grífol filmats per una programa d’una televisió espanyola

El suposat contactat Luis José Grifol, que porta tres dècades demanant manifestacions als «senyors del cel», com li agrada a ell anomenar als suposats extraterrestres, va protagonitzar la passada nit del 11 a 12 un altre dels seus espectacles a Montserrat, però aquest cop amb la presència de les càmeres del programa España Directo, del canal públic espanyol (TVE).

Durant la nit es van veure llums al cel que foren interpretats lliurament per en Grifol i altres assistents. Tanmateix, quan el canal de televisió havia començat a enregistrar imatges d’un avió comercial per a documentar gràficament la trobada, Grifol va assenyalar que sorgirien alguna lluminària a la zona. Immediatament dues llums blanques van aparèixer en direcció ascendent cap a l’avió, van retrocedir i van tornar a remuntar mentre les càmeres ho enregistraven. Tot entre les exclamacions dels assistents.

 

 

 

 

Testimonis i www.edirecto.tve.es, 15 de novembre

   
   
 

Fotografien objectes no identificats sobre Montserrat

La revista espanyola Más Allá ha publicat una petita nota sobre ovnis fotografiats a Montserrat, en el número de novembre. La notícia indica que les instantànies diürnes foren captades per la màquina d’un visitant el proppassat 5 de setembre. En elles s’apreciaria el caràcter metàl·lic dels objectes.

Basat en informació del Bloc del CEI, 28 d'octubre de 2007 que proporciona una reproducció de la imatge

   
   
 

 Ovni sobre Montamarta (Castella i Lleó)

Una professora d’un institut de Benavente es va quedar altament sorpresa, el proppassat dijous 25, per l’aparició d’un punt lluminós força brillant que va recórrer el cel «d’oest a est» i que, segons el seu criteri, es tractava d’un objecte no identificat: un Ovni.
Va albirar el refulgent element «cap a les 7.30 o 7.45 hores del matí quan, en desplaçar-se cap al centre de Benavente, s’apropava al poble de Montamarta a la comarca castellana de Terra del Pa. «Era una llum fixa com un foc que llançava com petites flames i que tenia una cua blavosa», segons la testimoni. A més destaca que l’aparició era visible amb tota la claredat «perquè era nit fosca i es veia molt bé llum indicada». A més, l’objecte recorria els cels en solitari, sense cap estrella que il·luminés el lloc i pogués induir a error o tractar-se d’una estrella fugaç.
Es tractava d’un objecte lluminós «de la grandària d’un préssec» i avançava per l’aire «a poca velocitat».
La professora afegeix que «abans d’arribar al terral es va apagar. No va caure encès». No obstant això, desconeix la zona «on va aterrar». En comentar el succés al centre de Benavente encara fou a més la seva certesa en comprovar que «una altra company, de Manganeses de la Lampreana, també ho va veure» amb no menys estranyesa.
Fonts de la Guàrdia Civil, consultades per al cas, van expressar no tenir cap coneixement d’aquesta aparició ni haver rebut cap telefonada alertant sobre el mateix.

La notícia ha estat publicada pel diari «La opinión de Zamora» el 26 d'octubre.

Basat en informació del Bloc del CEI, 28 d'octubre de 2007

   
   
 

 Observació d’un OVNI a Jerez de la Frontera

A les 20.53 hores d’ahir es va observar, sobre el cel de Jerez de la Frontera (Andalusia), un objecte esfèric lluminós, que es desplaçava cap a l’est, a una velocitat elevada.
Va creuar des del zenit fins a uns 45º sobre l’horitzó, en 1 minut aproximadament. Quan ha arribat a aquesta posició ha desaparegut, com si s’apagués. L’altura aparent era d’uns 4.000 metres i passava per sota dels núvols.
La seva grandària relativa era com la d’un fanal d’enllumenat públic. No deixava solc i el seu desplaçament era molt silenciós. El color era blanc blavós, no enlluernador i força nítid; no semblava pas tenir les característiques d’un bòlid.
A 21.03 hores va enlairar-se un avió comercial de l’aeroport de Jerez, amb les seves llums reglamentàries plenament visibles. Fins que va desaparèixer per la llunyania es podien apreciar clarament les llums i la forma de l’avió, així com el so que produïa.
A 21.18 hores va aparèixer un avió militar, ambla mateixa direcció que havia dut l’objecte, amb les seves llums perfectament visibles i a una altura semblant a la de l'OVNI. El testimoni, l’investigador Ángel Rodríguez, desconeix si l’assenyalat avió militar tenia alguna relació amb la presència de l'OVNI.

Ángel Rodríguez, 23 d’octubre de 2007

   
   
 

Revelat el nom de l’autor de la pel·lícula de la falsa autòpsia de Roswell

Al passat cap de setmana ha tingut lloc la conferència anual organitzada per la revista UFO DATA. Entre els present figuraven nom coneguts com Nick Pope, Russel Callaghan, Malcolm Robinson, Gary Heseltine, Michael Hesemann, Don Schmitt i Jesse Marcel júnior.
Un dels convidats a parlar fou Spyros Melaris, l’home que afirma ser l’autor de la pel·lícula i que declara obertament que tot va ser un muntatge. Aquesta ha estat la seva primera aparició en públic.
En el transcurs de la seva xerrada va afirmar rotundament que Ray Santilli no té, ni mai ha tingut, la pel·lícula original. Melaris ha plantejat que ell i els seu equip, que inclou l’escultor John Humphreys, van muntar tota la simulació.

Bloc del CEI, 23 d'octubre de 2007

   
   
 

Fotografia de llums estranyes sobre Salamanca (Castella i Lleó)

 

 

El diari La Voz de Salamanca ha publicat, en l’edició digital (<www.lavozdesalamanca.com /article2615.html>), una fotografia del seu col·laborador Victorino García.

La imatge va ser presa a les 21.13 del dimarts 16 en el Passeig de l’Estació, des d’un novè pis. Hi havia núvols sobre la catedral que tapaven parcialment la lluna.

El que va sortir a la foto el testimoni no ho va veure directament. Però en veure la fotografia presa pel visor, observà un punt lluminós que va entendre era un error del sensor de la càmera. Va repetir la pressa tres o quatre cops i el punt seguia en el mateix lloc. Va prendre una instantània més a la dreta i va desaparèixer. Llavors va esborrar les preses anteriors menys una, car no li agradava aquell punt lluminós al mig.

Quan va arribar a casa va descarregar les imatges i es va sorprendre de veure que a la dreta de la Lluna en realitat hi havia dos punts.

L’autor desconeix la procedència però no fa cap interpretació ocultista.

 

Victorino Garcia, La Voz de Salamanca, 22 d'octubre de 2007

   
   
 

L’ovni del diumenge 14 serien dos bòlids

Dos bòlids podrien ser la causa de l’observació de llums al cel que van portar a parlar d’ovnis el passat diumenge. Segons la Xarxa d’investigació sobre bòlids i meteorits, es van contemplar dos bòlids amb una diferència horària de 5 minuts a tres quarts de dues, aproximadament.
La primera observació fou a registrada la 1h 43 min, amb una magnitud absoluta de -9 ± 2 i es pot veure una fotografia espectacular a: <www.spmn.uji.es/ESP/13oct07.jpg>. El segon es va observar a la 1h 49 min i presentava una magnitud de -8 ± 2. Els dos bòlids observats des de diversos punt de la Península, tenien un origen diferent. Les trajectòries estan en estudi.

De la premsa només es té la referència del diari gallec el Faro de Vigo, que reproduïa les paraules de l’alcalde del Concello de Amoeiro, que va albirar en el cel, junt amb d’altres testimonis, un fenomen lluminós. «Era una llum verda, fluorescent, enorme i quasi esfèrica», explica el batlle que, a més, assegura que queia en picat cap a terra sense fer cap soroll. Convençuts que d’indret de caiguda era la Bóveda, una de les parròquies del Concello de Amoeiro, es van desplaçar fins el lloc, però no van trobar res d’estrany. Podria tractar-se d’algun dels bòlids esmentats, si bé en l’article s’indica que l’hora eren passades les 2. Tanmateix, no són estranys aquests errors en diaris i testimonis.
Segons el professor José Ángel Docobo, responsable de l’Observatori Astronòmic de Santiago,«una llum d’aquestes característiques, fluorescent, molt gran, quasi esfèrica i que es mou a velocitat en direcció a la Terra, pot ser un objecte natural com un bòlid o un meteorit, un objecte artificial com un satèl·lit, o un míssil d’assaig com el que es va veure a Galícia al setembre de 2004». L’alternativa més fefaent és que s’hagi tractat d’un «bòlid o meteorit, precisament per la velocitat a la que circulava».
A la llista de correus Años Luz s’ha donat l’enllaç a una suposada fotografia de baixa qualitat de l’ovni: <img518.imageshack.us/img518/3650/img141007ov5.jpg>

Finalment indicar que Jose Manuel García Bautista ha comunicat que el Control de vol de Sevilla no van rebre cap informació procedent dels avions i que no van captar res a les pantalles, ni tampoc en el controls de Moron i l’EVA3 a Contantina.

Bloc del CEI, 16 d'octubre de 2007

   
   
 

Observen esfera lluminosa que sobrevola la Península Ibèrica

Sobre la una i mitja d’aquesta matinada s’ha pogut observar en el cels de la Península Ibèrica un estrany fenomen lluminós. L’objecte l’hauria creuat en diagonal des de Sevilla a Girona entre la 1'30 i les 2'58.

Durant el transcurs del programa de fenòmens paranormals Milenio 3 de la cadena Ser, s’han rebut diverses telefonades que alertaven d’una esfera de fenomenals dimensions que estava creuant el cel a la zona de Sevilla, deixant un enorme rastre al seu pas.

Segons altres informacions proporcionades per l’emissora, un avió comercial hauria comunicat a l’aeroport de Barajas la presència o observació d’un objecte no identificat (OVNI). En passar l’objecte sobre d’indret, hauria provocat un apagada dels sistemes elèctrics i de detecció de l’aeroport. També es parla de l’enlairament a Torrejon d'Ardoz de dos avions «no comercials», alertats per una telefonada d’emergència de la base militar de Cartagena. Altres fonts indiquen que dos caces de les forces aèries, s’haurien enlairat des de Les Palmes en direcció nord.

També s’esmenten centenars de telefonades i missatges enviats a l’emissora de ràdio de persones de tot el territori que estaven albirant el fenomen.

Basada en una notícia del Bloc del CEI, resumint una notícia de l’associació ACEF de Barcelona titulada «Impressionant observació OVNI a la Península», 14 d'octubre de 2007

   
   
 

Pengen un vídeo a Youtube amb estranyes llums sobre València

El vídeo, enregistrat el 13 d’octubre cap a les onze de la nit a la capital del País Valencià, mostra el que sembla un conjunt de globus que reflecteixen la llum de la ciutat. Amb música de la sèrie X-Files, s’acaba preguntant si hi van haver ovnis sobre València (<www.youtube.com/watch?v=vsYhB5iQsfM>). Segons l’explicació que acompanya el vídeo a Youtube, el fenomen només va durar alguns segons.

Youtube, 14 d'octubre de 2007

   
   
 

 Santilli afirma que la pel·lícula de l'autòpsia de Roswell conté fotogrames d'una filmació real

Ray Santilli segueix amb el tema de la pel·lícula de Roswell. Fa dotze anys, alguns ufòlegs van donar crèdit a la seva falsa pel·lícula de l'autòpsia d'un marcià accidentat a Roswell, que reportà interessants ingressos al productor televisiu i en menor quantia a d’altres experts en ovnis que li van seguir el joc. Ara, assegura que la filmació que comercialitzà en 1995 era una recreació d'una cinta molt deteriorada, rodada en 1947, que té en el seu poder i de la que estan inserits en el metratge diversos fotogrames.
L'especialista en efectes especials John Humphreys confessà a l'abril passat que havia creat l'extraterrestre del film de l'autòpsia i havia interpretat a un dels cirurgians. A Santilli, productor de televisió, no li quedà llavors més remei que admetre que tot era un muntatge, encara que argumentà en la seva defensa que la cinta era una recreació d'una altra real, rodada en instal·lacions militars amb alienígenes autèntics.
En l'exemplar de tardor de Paranoia, Santilli explica a Philip Mantle, un dels ufòlegs que el van avalar l’any 1995, que intercalà fotogrames d'una pel·lícula real de 1947 en la famosa cinta de l'autòpsia. I li va prometre ensenyar-li alguns la propera vegada que es vegin. Mantle indica en l’últim número de la revista britànica Paranormal que es van trobar amb Santilli, i el seu soci Gary Shoefiled, el 22 de juny, i que li ensenyaren una vintena de fotogrames. A més, en el reportatge, titulat Alien autopsy re-visited, l'ufòleg afegeix que no pot determinar si eren autèntics o no.
Evidentment Santilli no té cap credibilitat i Mantle hauria d'haver-lo desemmascarat perquè així es converteix en còmplice de l’engany.

Bloc del CEI, resumit del blog Magonia de Luis Alfonso Gámez, 3 d'octubre de 2007

   
   
 

Trobada internacional d’ufòlegs que busquen conspiracions

Washington EFE. Els participants en una conferència internacional sobre extraterrestres demanaren avui una "amnistia" que permeti la divulgació de la informació que el Govern dels Estats Units i altres països oculten, segons ells, sobre els contactes entre humans i sers d'altres mons.
Centenars de persones de diferents països conclogueren avui una conferència de tres dies en Gaithesburg (Maryland, EUA.) amb una presentació davant de la premsa, en la que afirmaren que els governs oculten el públic en general la informació sobre contactes entre humans i extraterrestres.
"Hi ha informes substancials i nombrosos de persones que, al llarg de dècades, han vist objectes voladors no identificats", digué Stephen Bassett, productor executiu de la "X-Conference".
Bassett és l'únic representant de lobby registrat als Estats Units que representa a les organitzacions que investiguen els fenòmens extraterrestres.
Els Estats Units i altres països "han de posar fi a l'embargament imposat fa 60 anys sobre la veritat sobre la presència extraterrestre i els seus contactes amb humans", indicà. "Com a planeta i com a espècie estem en contacte amb altres sers", afegí Bassett.
Michael Salla, d'Austràlia, digué en la conferència que les "enquestes mostren, de manera coherent, que més de dos terços dels nord-americans creuen que les agències del govern oculten les proves de vida extraterrestre".
Salla qui es referí a un "Watergate còsmic", sostingué que el Govern dels Estats Units "manipula els conflictes internacionals, les guerres com la de l'Orient Mitjà per a distreure, i per a ocultar el seu intent de monopoli de les tecnologies extraterrestres".
Entre la informació que, segons Salla i altres participants del trobo, oculta el govern nord-americà es troben "proves que representants de les agències de seguretat nacional dels Estats Units es reuniren i arribaren a un acord amb visitants extraterrestres poc després de Roswell, en 1947.
Al juliol de 1947 s'estavellà un objecte prop de Roswell, en Nou Mèxic. L'aeronàutica de l'Exèrcit (la Força Aèria com tal no existia encara) indicà que l'objecte era un globus usat en investigacions secretes, però els qui creuen en l'arribada d'extraterrestres consideren que va ser una nau d'un altre món.
Roswell és una citació fonamental per a tots els investigadors de la suposada presència d'extraterrestres al planeta. De fet, la conferència tingué un grup especial dedicat a Roswell, considerat als EUA pels qui creuen en això com la Meca.
"Aquesta és la història més gran del mil·lenni", digué avui Stanton Friedman, un físic nord-americà caigut al Canadà. "Es tracta de l'arribada a la Terra d'una nau extraplanetària; de la recuperació de cossos i materials al lloc de l'accident, i això s'ha ocultat durant sis dècades", digué referint-se a Roswell.
Alfred Webbre, de Canadà, reclamà una "amnistia i veritat" que permeti que els científics, els investigadors, i els membres de la Força Aèria que hagin "vist OVNIS", parlin públicament sense que això marqui la fi de les seves carreres.
El periodista mexicà Jaime Maussán indicà durant la conferència que des de l'eclipsi solar vist des del seu país al juliol de 1991 hi hagué "una onada d'observacions" d'OVNIS.
"Milers de persones en tot el país han albirat i filmat en vídeo llums nocturnes i discs diürns desconeguts", indicà Maussán qui sosté que en el curs dels últims dotze anys ha recopilat una col·lecció de més de 5.000 vídeos i fotos preses per testimonis.
Per la seva banda el periodista xilè J. Antonio Huneeus presentà una perspectiva global del fenomen Ovni amb èmfasi en els estudis oficials realitzats pel govern francès i altres països, així com els esforços que s'han realitzat per a portar la investigació d'aquest fenomen davant de les Nacions Unides.

EFE, 17 de setembre de 2007

   
   
 

 Mor el general de brigada Ángel Bastida, un dels protagonistes de la desclassificació OVNI a Espanya

El general de brigada Ángel Bastida Freijedo va morir el dimecres 12 a Madrid, amb 59 anys, després d'una llarga malaltia. Bastida va estudiar en els seixanta a l'Acadèmia General de Múrcia i va completar el curs de pilot de combat. Més tard, ja tinent coronel, va ser destinat a l'Estat Major i li va ser encomanat el control dels radars de Torrejón de Ardoz. Va aconseguir el grau de general l’any 2003, i va ser nomenat cap del sistema de direcció i control del Comandament Aeri de Combat espanyol. Se li va concedir la gran creu de la reial i militar Ordre de Sant Hermenegild i la gran creu del Mèrit Aeronàutic. Bastida va ser un dels comandaments que van supervisar, en el 1992, la desclassificació de documents militars relatius al fenomen ovni.

Bloc del CEI, adaptat d'un tex de L. A. Vega del diari La Nueva España, 14 de setembre de 2007

   
   
 

Possibles accions legals contra el creador del film de l'autòpsia extraterrestre

Segon sembla, la firma d'advocats de Praga Horak & Chvosta ha estat contractada per a iniciar accions legals contra Ray Santilli pel frau de la pel·lícula de l'autòpsia extraterrestre de 1995.

15 d'agost de 2007

   
   
 

Publicada demolidora obra sobre el servei oficial francès d’estudi dels ovnis

Tot just seixanta anys després de la partida de naixement «oficial» del fenomen OVNI, França continua sent un dels rars països a mantenir un servei oficial d'estudi dels Fenòmens Aeroespacials no-identificats, segons la terminologia en vigor al si d'aquesta estructura).
Aquest servei, dependent del Centre Nacional d'Estudis Espacials (CNES), ha estat creat el 1977 sota el nom de Grup d'Estudi dels Fenòmens Aeroespacials no-identificats (GEPAN), abans de fer-se el Servei de Peritatge dels Fenòmens de Retorns Atmosfèrics (SEPRA) el 1988, després el Grup d'Estudis i d'Informacions sobre els Fenòmens Aeroespacials no-identificats (GEIPAN) el 2005.
Al contrari dels seus equivalents estrangers, que havien conclòs que el fenomen no tenia cap perill potencial ni de realment insòlit a partir de les dades conegudes, el GEPAN i els seus successors han presentats resultats més torbadors. Els seus directors successius testifiquen sobre de l'existència d'objectes desconeguts que han deixat rastres físics.
Claude Poher, fundador i primer responsable del GEPAN, i Jean-Jacques Velasco, director del GEPAN després del SEPRA entre 1983 a 2004, no es conformen d'altra banda amb aquesta simple constatació: a les seves publicacions i presentacions públiques, sostenen clarament l'origen extraterrestre dels objectes en qüestió. S'expressen certament a títol personal, però basant-se directament en els treballs dels serveis que han dirigit, mantenint així una premeditada ambigüitat.
La seva opinió és actualment defensada de manera menys oberta per Jacques Patenet i Yves Sillard – respectivament al capdavant del GEIPAN i del seu comitè de control – en una obra col·lectiva apareguda l'abril de 2007 (Yves Sillard i d’altres, Phénomènes aérospatiaux non identifiés, un défi à la science, París, le Cherche-Midi). S'hi pot llegir que la convicció dels autors «descansa en una part important sobre els testimonis recollits a França amb el màxim de rigor». Una vegada triats els casos, subsistiria un nombre de fets que continuen sent refractaris a tota explicació, fins i tot després d’una intensa tasca d’enquesta . Així, la tesi de visitants extraterrestres seria «l'única [...] que, en l'estadi actual, aporta una perspectiva eventual d'explicació de fenòmens, dels quals l'existència és d'altra banda indiscutible».
Per a donar una resposta intel·lectual a aquesta provocativa proposició els escèptics de Zététique presenten aquest llibre que intenta aportar una visió crítica sobre els tres decennis de recerca ufològica oficial a França.
La conclusió mostra que no té cap legitimitat intel·lectual la tesi invocada de possibles manifestacions d’una civilització extraterrestre, car es realitza sense un examen rigorós de possibles explicacions simples a cadascun dels fets suposadament inexplicables.
L’obra, disponible en PDF en el lloc web de Zététique, té per autors a David Rossoni, Éric Maillot i Éric Déguillaume y es titula Les OVNI du CNES, 30 ans d'études officielles (1977-2007).

Bloc del CEI, 15 d'agost de 2007

   
   
 

La capital dels ovnis

Uns 50.000 aficionats als extraterrestres es van donar cita ahir a la ciutat de Roswell (Nou Mèxic) per celebrar la gran festa dels plats voladors que es realitza des de 1996. Com ja es famós, el juliol de 1947 un accident aeri pròxim a la base aèria i la confusió posterior que v generar dugué a un diari local a titular: "Capturen un plat volador en un ranxo de la regió de Roswell". Aquesta petita ciutat encara no ho sabia, però l'accident la convertiria en la capital mundial dels ovnis, i els extraterrestres acabarien sent la seva principal font d'ingressos.
"El misteri que envolta l'accident no ha estat prou explicat". Qui opina això és el governador de Nou Mèxic i candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, Bill Richardson. Tot va començar el 4 de juliol de 1947 a les 23.50 hores. En una tempesta, el ranxer Mac Brazel va sentir una explosió i la torre de control de la base va informar d'un "flaix descendent" al radar. L'endemà, Brazel va trobar tot de runa.
Preocupat, Brazel es va posar en contacte amb el xèrif i amb els oficials de la base aèria. Les restes es van recollir, i el 8 de juliol, els comandaments militars van emetre una nota pública en què es parlava d'un plat volador. D'aquí va venir el fabulós titular. Tanmateix, immediatament després, l'Exèrcit va rectificar i va afirmar que les restes pertanyien a un globus meteorològic. Però el mite ja era imparable. Durant anys, la llegenda de l'ovni trobat a Roswell va hivernar, fins que a finals dels anys 70, un oficial destacat el 1947 a la base i que va estar implicat directament en l'incident va afirmar que l'Exèrcit va ocultar la troballa d'un plat volador i la seva tripulació alienígena.
La bola es va convertir en una allau de llibres, documentals i teories, algunes de delirants, algunes que feien pensar. L'Exèrcit va intentar aturar-la els 90 amb un informe en què afirmava que l'artefacte era un globus d'un programa secret per detectar proves nuclears soviètiques i que les històries de cadàvers d'extraterrestres als quals s'havia practicat autòpsies s'inspiraven en ninots usats en experiments militars. Un esforç en va, ja que Roswell ja formava part de la cultura popular.
D’aquesta manera Roswell va trobar la manera de fer diners que tan necessitava des que la base militar va tancar el 1967. El 1992 es va obrir el Museu i Centre d'Investigació dels Ovnis, que ha rebut dos milions i mig de visitants des d'aleshores i que es calcula que genera 25 milions d'euros anuals. El museu té previst mudar-se a unes noves instal·lacions que han costat 18 milions d'euros, en el marc d'altres projectes: un parc temàtic per al 2010 i un hotel i un centre de convencions de luxe.
La festa s'ha convertit en una heterodoxa amalgama que va des de famílies que hi volen passar una bona estona (desfilades, concursos infantils de disfresses, concerts com el d'Alan Parsons d'ahir, actors convidats d'Expedient X...) fins a conferències tant de tronats com dels que van de científics. Així, aquest cap de setmana a Roswell s'ha parlat d'Els ovnis i l'assassinat de Marilyn Monroe, El més nou en cirurgia d'implants extraterrestres i també de Mètodes forenses per recollir proves d'abduccions extraterrestres.
En aquest 60è aniversari el debat ha estat si el pròxim canvi polític als EUA portarà l'anhelada revelació de secrets alienígenes, en la línia dels papers de la CIA recentment desclassificats. Hillary Clinton i Richardson són els presidenciables en qui es confia perquè expliquin "la veritat". Perquè, com qualsevol amant de Roswell sap, la veritat és allà fora...

Joan Cañete Bayle, El Periódico de Catalunya, 9 de juliol de 2007, p. 14.

   
   
 

Un altre enregistrament en vídeo d'OVNI a Santa Coloma de Gramanet

L'impulsor principal de la divulgació del vídeo de Santa Coloma de Gramanet que es fa dir Morpheo 2013 (investigandotodo.com) a enregistra la nit de Sant Joan una llum que li va semblar estranya al cel nocturn de Santa Coloma. Van veure una llum vermella poc intensa que semblava anar molt lenta a una velocitat que estimaven similar a la de l'objecte enregistrat el 18 de maig.

L'observació es va produir a les 13 hores del 23 de juny i no descarten que pugui ser la llum d'un avió desfigurat pel fum dels petards de la revetlla.

El vídeo, de baixa qualitat, es pot veure aquí.

 

Jordi Ardanuy, 9 de juliol de 2007

   
   
 

Asseguren haver trobat un cràter de l’explosió de Tunguska de 1908

Imatge realitzada  per Leonid Kulik a la zona del Tunguska l'any 1928


 

Es força conegut que el 30 de juny del 1908 van quedar arrasats més de 2.000 quilòmetres quadrats de taigà siberiana a les proximitats del riu Tunguska, un afluent del Ienissei. La destrucció es degué a una detonació a l'atmosfera que va tenir una potència equivalent de 10 a 15 Megatones de TNT. Vuit milions d'arbres es van doblegar i molts d'ells es van cremar. La regió estava gairebé deshabitada, i no hi van haver víctimes humanes, però els relats de l’època expliquen anècdotes de com es van sentir els afectes a molts quilòmetres de distància. Des de llavors han sorgit moltes hipòtesis per explicar aquell fenomen tan estrany, però la més versemblant sempre han considerat que un objecte espacial de grans dimensions havia esclatat i havia quedat fet miques just abans d'impactar sobre la Terra, a uns vuit quilòmetres d'altitud. Sembla que es tractaria d'un asteroide o, millor encara, d'un cometa de nucli rocós. Malgrat això, totes les expedicions que s'han fet amb l'objectiu de trobar alguna prova d'aquell objecte, que podia arribar a tenir uns 80 metres de diàmetre, han acabat fracassant. El 1921, 13 anys després del succés de Tunguska, una investigació encarregada pel jove Govern soviètic va arribar a la zona i la va trobar realment destrossada, amb tots els arbres caiguts, però no hi havia ni restes de pedres estranyes ni cràters. Les primeres imatges aèries de la zona, del 1938, tampoc van detectar el més mínim cràter. Recentment un equip de científics italians liderat des de la Universitat de Bolonya, assegura haver localitzat una sorprenent herència de l'impacte: el llac Txeko, una depressió poc profunda situada a uns vuit quilòmetres de l'epicentre, és en realitat un cràter creat per l'impacte d'una porció despresa de l’objecte, possiblement d'uns 10 metres de diàmetre. L’argument principal de la seva tesi és que no hi ha cap evidència històrica ni cap mapa que avalin que el llac Txeko, que té 450 metres de diàmetre i una profunditat màxima de 50 metres, existís abans del 1908. Morfològicament, la particularitat principal del llac, sempre segons l'equip de Bolonya, és que té una forma atípica en altres llacs subàrtics de la zona. A uns deu metres de profunditat, a més, els geòlegs asseguren que han localitzat un suposat fragment de la roca. Tanmateix, fins al 2008, quan tornin a la zona, no podran perforar el terreny per confirmar la troballa. L'inconvenient principal de la tesi de l'equip de la universitat de l’Emília-Romanya és que resulta molt estrany que es formés un únic cràter menor, en lloc de diversos. A més, als voltants del llac hi ha arbres sencers que podrien tenir més de 100 anys.

 

Bloc del CEI, 27 de juny del 2007

   
   
 

 Un bloc mostra imatges d'un ovni a Santa Coloma

El passat 18 de maig, German Català, un veí de Santa Coloma de Gramanet (Barcelonès) va obtenir un enregistrament, del qual reproduïm una presa, del que s’ha considerat un objecte volador no identificat (OVNI).


 

Segons els testimonis l'objecte era totalment negre, un punt petit que semblava tenir moviment sobre ell mateix. No s’escoltà cap so i aparentment mantenia l'altura. L’observació durà uns cinc minuts canviant finalment de sentit. El punt era molt petit i no es podien identificar estructures i els detalls que es veuen a les imatges són deguts al zoom de la càmera de vídeo, fet que les deforma. Tot i això, podria tractar-se d’un helicòpter?

Bloc del CEI, 2 de juny del 2007

   
   
 

Possible desclassificació de material ovni en el Regne Unit

El Govern del Regne Unit es planteja desclassificar per primer cop documents sobre observacions ovni. Segons informa avui el diari The Guardian (www.guardian.co.uk/science/story/0,,2071275,00.html), el MoD, Ministeri de Defensa britànic, estudia obrir els arxius que detallen albiraments i observacions d’ovnis a la Gran Bretanya. Les autoritats no han anunciat quan es faran públics els documents, que inclouen informació des de 1967, encara que s’espera que serà dins de poques setmanes. La decisió no sembla pas aliena al procés obert a França recentment amb més de 100.000 documents relacionats amb observacions no identificades.

The Guardian, 3 de maig de 2007

   
   
 

Una "gran bola de foc" creua el cel d'Espanya

Ciudad Real, Conca, Toledo, Valladolid... Diuen que també des de Màlaga. Una "impressionant bola de foc", segons l'explicació dels testimonis, va sobrevolar ahir el cel d'Espanya i va deixar, suposaren després els científics,  un rastre de meteorits.

"La lluminositat del fenomen va ser tan gran que fins i tot va ser registrada per pilots de la base de Torrejón de Ardoz en ple vol, a 40.000 peus d'altura", va explicar Josep Maria Trigo, investigador adscrit a la Xarxa de Bòlids i Meteorits. El telèfon d'emergències 112, evidentment, es va col·lapsar. Va causar alarma. No és estrany, car la importància del fenomen va ser notable. Així, en algunes poblacions de Ciudad Real, la "sobtada aparició" (segons més testimonis) va anar acompanyada de l'enorme estrèpit que va provocar el bòlid al trencar la barrera del so.

El succés, lògicament, va desencadenar una enorme excitació entre la comunitat científica. Aquest tipus d'objectes procedents de l'espai solen volatilitzar-se completament abans d'arribar a terra, però el que es va veure ahir pot ser que hagi deixat un rastre de meteorits sobre Espanya. La primera i ràpida resposta dels investigadors va ser fer una crida als organismes oficials perquè revisin els enregistraments de les seves càmeres de seguretat, en especial les que hi ha a Madrid enfocades cap al sud-sud-oest.

El Periódico de Catalunya, 12 de maig de 2007, p. 25.

   
   
 

Els misteriosos aeròlits de gel reapareixen a Madrid

 Un bloc de 20 quilos cau en una fàbrica de Mejorada del Campo sense causar víctimes

Un bloc de gel d'aproximadament 20 quilos i 50 centímetres de diàmetre va caure ahir del cel i va foradar la teulada d'una nau industrial de Mejorada del Campo (Madrid). Va obrir un esvoranc de dos metres de llargada per un d'amplada. No hi van haver ferits. Reneix així ela polèmica dels hidroaeròlits que, com el Guadiana, va sorgir el 2000, va quedar en l'oblit i va ressuscitar després durant unes setmanes del 2002.

El tros de gel, el primer d'aquest tipus que cau a Espanya aquest any, va ser recollit per la Guàrdia Civil i va ser traslladat al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), on serà analitzat, segons va explicar el professor Antonio Delgado, del centre del Zaidín del CSIC a Granada, que prendrà mostres de radiacions isotòpiques, oxigen i hidrogen per determinar-ne l'origen. També serà sotmès a una anàlisi d'hidroquímica del gel.

Agències, 14 de març

   
   
 

França obra els seus arxius OVNI

França s'ha convertit avui en el primer país del món a publicar en Internet els arxius del seu grup científic dedicat a la recerca de Objectes Voladors No Identificats (OVNIS) i a la investigació de Fenòmens aeroespacials estranys. Els 1.600 casos analitzats pel GEIPAN seran gradualment penjats en la Xarxa i consultables per Qualsevol. Encara que el grup No va ser creat fins als anys 70, el primer Testimoni sobre aquestes qüestions recollit a França data de 1937.
Com a aperitiu, els aficionats i especialistes podran accedir a 400 casos a través de la pàgina web del Centre Nacional d'Estudis Espacials (CNES), del que depèn el Grup d'Estudis i d'Informació de Fenòmens Aeroespacials no identificats (GEIPAN, en les seves sigles en francès), que amb el temps publicarà la resta dels seus dades, inclosos 6.000 testimonis i 3.000 interrogatoris de les forces de seguretat. En total, unes 100.000 pàgines digitals estaran a disposició del Públic. Totes elles contenen les investigacions i les proves dels Casos estudiats pel grup d'experts que, moltes vegades, va tenir que concloure que es tractava de fenòmens inexplicables.
"No cal esperar revelacions, Però cerquem que els arxius serveixin als científics i que el fenomen dels ovnis es converteixi en objecte d'estudi", ha declarat l'actual responsable del GEIPAN, Jacques Patenet.

Casos paradigmàtics
Alguns dels documents desclassificats versen sobre casos paradigmàtics, com el de l'ovni albirat prop de París pel pilot, el copilot i un altre membre de la tripulació d'un vol d'Air France amb origen Niça i destí Londres del 28 de gener de 1994, i que van descriure com un objecte amb forma de llentia d'entre 200 i 300 metres de diàmetre. Els radars de l'Exèrcit francès també el van detectar, i van acabar considerant-ho un ovni, al no trobar una explicació raonable.
Tampoc van aconseguir una interpretació científica del relat d'un obrer jubilat que va assegurar en 1981 haver vist posar-se prop del seu jardí una espècie de platet volador d'uns 2,5 metres de diàmetre. Quan els especialistes van acudir a investigar el cas van trobar proves incomprensibles: el lloc en què suposadament va aterrar el platet presentava restes de terra que, segons els laboratoris consultats, havia estat sotmesa a temperatures d'uns 600 graus i havia suportat un objecte d'entre 500 i 700 quilos. A més, l'anàlisi de les plantes d'alfals que estaven prop del lloc va revelar que patien un debilitament del procés de fotosíntesi que els botànics només van poder explicar per haver estat sotmeses a un camp elèctric intens. Proves suficients per a penjar al cas el cartell d'inexplicable.
Tanmateix el treball del GEIPAN també ha permès al llarg de els anys destapar superxeries barates. En 1979, el grup va desemmascarar a uns firaires que s'havien passejat per mitjans de comunicació contant com un d'ells havia estat segrestat per uns extraterrestres. Sis anys després, el 1985, els científics van trobar explicació lògica al fet que una bomba alemanya de la Segona Guerra Mundial caigués en un camp en què treballaven dos agricultors: els nazis havien amagat armes en una maresma pròxima i, amb el temps, la nitroglicerina es va activar sola.
Tot i això, des de la seva creació en els anys 70, el GEIPAN ha tingut que rendir-se davant un de cada tres casos, als que no ha pogut aportar una explicació científica.
 

Agència EFE, 22 de març de 2007

   
   
 

Un helicòpter negre no identificat sobre la plaça de les Arenes

Un helicòpter negre va sobrevolar la passada nit Barcelona a escassa altura en la confluència dels carrers Tarragona i Diputació, als voltants de Les Arenes. El fet va sorprendre nombrosos veïns i transeünts.
L'aparell negre, sense cap identificació aparent i, sense llums, segons els testimonis,  va ser observat per una patrulla dels Mossos d'Esquadra que es trobava a la zona. El mòbil descendí fins a uns 50 metres del sòl, remuntant després el vol i allunyant-se. Els Mossos van obrir, segons La Vanguardia (21 de gener), una acta administrativa sobre l'incident.
En altres ocasions ja s’ha mencionat l’aparició d’helicòpters negres en altres punts de la geografia catalana dels quals, després, no se’n troba cap rastre. S'han descrit helicòpters d’aquesta mena fou vist durant l’incendi de Montserrat de 1994 i durant la Gran apagada elèctrica del 15 d'octubre de 1987.

   
   

Tornar a la pàgina principal Tornar a  «coses curioses» Tornar a «senyals al cel»