QUÈ ÉS EL CEI?

     
 

Jordi Ardanuy (2005)

     
Tornar a la pàgina principal
 

www.documentant.net (10 de desembre 2005)

Tornar a  «coses curioses»

 

 

[Basat en escrits i documentació del CEI]

Tornar a «senyals al cel»  
   

 

 

 

Creative Commons License
 

Llicència restringida

Creative Commons

(No comercial 2.5).

Detalls en català a:

  Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.

LA FUNDACIÓ I LA PRIMERA ÈPOCA

El Centre d’Estudis Interplanetaris, CEI, és una associació sense ànim de lucre dedicada a l'estudi dels Objectes Volants no Identificats, OVNIS.

L’octubre de 1957 i de resultes de l’interès despertat a la nostra ciutat per la celebració del Congrés Internacional d’Astronàutica i pel llançament soviètic del primer satèl·lit artificial Sputmik I, un grup de ciutadans barcelonins encapçalats per Antoni Ribera, Màrius Lleget i Eduard Buelta, fundaren la nostra Entitat amb el ferm propòsit d’estudiar les observacions d’OVNIS que es venien produint en els nostres cels.

Durant l’etapa inicial d’activitat, el CEI edità la primera publicació a l’Estat sobre el tema on aparegueren destacats treballs d’investigació com la correlació entre les oposicions del planeta Mart i les onades OVNI. Durant aquells anys el CEI ja mantenia relacions amb centres similars d’arreu del món: NICAP, APRO (USA), Ouranos (França), BUFORA (Gran Bretanya), etc.

 

LA RENOVACIÓ

L’any 1967 el CEI rebé una nova embranzida en incorporar-se un important grup de persones que aportaran noves idees tant de forma com contingut. Per aquest motiu es va procedir a la renovació dels Estatuts i habilitar una seu social en el carrer Balmes, a l’Eixample barceloní. Durant aquesta segona època es va crear i desenvolupar un important arxiu, organitzat una biblioteca i editat diverses publicacions com ara STENDEK (1970-1981), PAPERS D’OVNIS (1994-2004), SELECCIONES DEL CEI (1996) i un bon grapat de monografies tocant a variats aspectes del fenomen a tota la Península Ibèrica. .

El CEI ha intentat amb major o menor èxit treballar sempre amb les premisses de serietat i discreció, dues qualitats que ens semblen bàsiques donat el sensacionalisme que el fenomen permet. Aquesta trajectòria escrupolosa i objectiva li ha proporcionat un alt grau de credibilitat cosa que des del primer moment va permetre participar en altres temes també importants com la promoció, al 1970, d’un planetari per Barcelona, l’organització de diversos cicles de conferències a la sala d’actes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), sobre l’Univers a càrrec del degà de la Facultat de Ciències de la Universitat de Barcelona, doctor Mariano Velasco i de la Evolució i hominització, pel catedràtic de paleontologia doctor Miquel Crunsafont Pairó.

Al novembre de 1969 es va convidar el doctor Hermann Oberth, considerat un dels pares de l’astronàutica, per tal de que visités Barcelona, imposant-li durant una de les recepcions la insígnia d’or de l'Entitat. També el mateix any, el CEI patrocinà l’estrena de la coneguda pel·lícula 2001, una Odissea de l’Espai (Stanley Kubrik, 1968).

En el camp de l’estudi, la associació i mitjançant l’esforç dels seus corresponsals, investigadors de camp i de gabinet, continua l’anàlisi del fenomen. A l’arxiu s’han reunit més de quatre mil adveniments a la Península Ibèrica i les Illes Balears i Canàries. També disposem d’un ampli catàleg d’observacions d’arreu del món.

La biblioteca especialitzada conté més de 600 volums relacionats amb el tema OVNI i la hemeroteca una col·lecció de revistes com Phenomènes Spatiaux, Lumières Dans la Nuit, Approche (França); UFO investigator, APRO Bulletin, INFO, Skylook (USA); Flying Saucer Review (Gran Bretanya); Noticiario UFO (Itàlia), Canadian Ufo Report, UFO (El Canadà), Insólito, Anomalia (Portugal), GICOFF (Suècia), UFONit (Dinamarca), Inforespace (Bèlgica), Cuadernos de Ufología (Espanya) etc. També integra un bon grapat de butlletins de diverses entitats.

Molts dels èxits de l’Entitat es deuen a la tasca desenvolupada pel periodista Pere Redon al cap davant de l’Entitat durant tres dècades.

 

L’ARRIBADA D’INTERNET

A partir de mitjans dels noranta del passat segle, es va procedir a una l’adequació i modernització de l’estructura funcional per adaptar-la a les noves tecnologies i temps. Amb aquesta filosofia es va incorporar CEI a Internet, cosa que propicia que les activitats siguin conegudes per nous sectors de la població. També procedir a digitalitzar el primer butlletí de l’Entitat i treballa per a fer accessibles els seus arxius a través de la xarxa.

Per atendre la creixent comanda de notícies i aclariments tocant al fenomen OVNI per part de la premsa, l’Entitat va crear creat un gabinet especialitzat per atendre les sol·licituds a més de proporcionar ajut i informació especialitzada al mitjans de comunicació que ho demanen.

L’entrada de nous socis va reforçar l’estudi del fenòmens des de la perspectiva social i antropològica.

L’any 1997, per a commemorar els 50 de l’observació de Kenneth Arnold, el CEI va coorganitzar amb la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya un cicle de cinema titulat «50 anys ovnis», a més d’una exposició sobre la història del fenomen i de la pròpia Entitat.

A meitat de 1999 es traslladà a la seu actual del carrer Bruc més adaptada als temps actuals. Finalment l’any 2003 es va fer càrrec de la presidència de l’Entitat Martí Flò, documentalista de la Universitat de Barcelona.

 

UNA PERSPECTIVA SOCIAL

Dins el capítol del socis il·lustres de l’Entitat podem anomenar per la seva importància i activitat dins de l’associació a Antoni Ribera Jordà, notable escriptor, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva contribució a la cultura catalana; Joan Creixell Playà, polític de cert renom i historiador.

El CEI sempre ha col·laborat en actuacions culturals, socials i fins i tot polítiques. En aquest aspecte cal indicar que durant el període final del franquisme el CEI cedí, no sense riscos, la seva sala d’actes per tal de celebrar-hi reunions del Front Nacional de Catalunya, el Partit d’Alliberament del Països Catalans i Unió Democràtica de Catalunya (entre 1971 i 1974). Més endavant acollí el Consell de Forces Polítiques (1975-1976). Això significa que bona part dels dirigents de la política autonòmica catalana actual han utilitzat la sala d’actes del CEI.

Més recentment i durant llargs períodes, s’ha acollit a grups d’estudiosos de vàries matèries, de les que només destacarem les activitats del Centre d’Estudis Aeris i Navals (1981-1991) i l’Associació Catalana de Policia, que desenvolupa a la nostra sala sessions dedicades a ampliar els coneixements del membres del Mossos d’Esquadra.

L’altre vessant social són les activitats del socis del CEI relacionades directament o indirecta amb els OVNIS. No són estranyes les xerrades i taules rodones, així com d’altres trobades i sortides com visites a centres de control aeri, a suposades observacions OVNI, a museu científics, observatoris, etc.

 
   

Tornar a la pàgina principal Tornar a  «coses curioses» Tornar a «senyals al cel»