OVNIS a Catalunya a la tardor del 2002

     
 

Jordi Ardanuy (2004)

     
Tornar a la pàgina principal
 

Papers d'Ovnis núm 37 (juliol-setembre 2004), p. 3 -4.

Tornar a  «coses curioses»  
 

[La versió publicada a Papers d'Ovnis era en llengua espanyola].

Tornar a «senyals al cel»  
   

 

 

 

Creative Commons License
 

Llicència restringida

Creative Commons

(No comercial 2.5).

Detalls en català a:

  Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.

La tardor catalana de l'any 2002 sobresortí modestament en donar-se un petit brot de successos catalogats com a ovnis, algun dels quals arribà a la premsa escrita gratuïta, un fenomen mediàtic que per llavors, no fa tant, era jove en aquesta terra.

El coneixement de la major part dels successos els hi devem als investigador del fets insòlits i amics  Marisol i Jose Antonio Roldán, gràcies a un resum dels esdeveniments publicat en el periòdic de temes paracientífics i ocultistes Enigmas Expres (1).

El dia 24 de setembre, festa major de Barcelona, J C. Vila Cohen informà que havia contemplat un estrany objecte sobre la muntanya del Tibidabo quan fosquejava. Inicialment pensà que es tractava d'un helicòpter, però després li sorprengué la forma oval, el color ataronjat i que el seu moviment seguia el d'un moviment vibratori harmònic simple (sic). Telefonà pel mòbil a un amic resident a la zona de Vallvidriera qui pogué observar el mateix fenomen, encara que la forma li semblava una miqueta més triangular. La germana d'aquest últim digué que es tractava d'un ovni i que havia escoltat a la ràdio que una vident havia pronosticat moltes observacions en les pròximes setmanes.

El dia 2 d'octubre cap a les nou de la nit, segons relata Marisol Roldan, dos matrimonis (Enric C i Magdalena V; Julià Salvador i Enrica Cubas) observaren una llum ataronjada quan circulaven per carretera a les voltants de Castellfolit de la Roca (La Garrotxa). L'objecte estigué estacionat un minut.

El dia 8 d'octubre, a les set de la vesprada, dos joves veieren des del seu automòbil dues boles lluminoses de color blanc molt intens que semblaven portar dos moviments, un amb una acceleració lineal i un altre circular, de manera que provocaren un efecte de hèlix al cel. Lluís Cardó i Pedro M T. contemplaren el fenomen mentre es traslladaven de Navata a Borrassà a Alt Empordà.

El dia 18 d'octubre apareixia un carta en el periòdic de distribució gratuïta Metro directe titulada «Algú va veure un OVNI en Molins de Rei?» (2)  en el qual es  sol·licitava ajuda per a aclarir què podia ser el que havien vist els signants, Pablo i Rosa Pérez, el dissabte 12 d'octubre. Entre la dos quarts de vuit i les nou del vespre circulaven per la carretera N340 a l'altura de Molins de Rei (Baix Llobregat) cap a Barcelona quan de sobte «s'apagaren tots els llums de la carretera al mateix temps que l'horitzó s'il·luminava amb una estranya llum blava. Un segon després, s'encengueren els llums i es reproduïren dos centelleigs més, del mateix color però més petits». Els testimonis acaben el seu escrit dient que cregueren que es tractava d'una explosió i que avisaren a la policia, però que ningú els havia donat explicació alguna.

El dia 21 apareixia com a resposta a l'anterior escrit una altra carta amb la narració d'un altre succés succeït el 14 d'octubre (3). Segons el relat de Marcos Alonso, cap a dos quarts de deu de la nit es trobava al seu domicili de Badalona (Barcelonès) quan, en mirar per una finestra, véu el que en principi considerà dues estrelles excessivament brillants. Descartà que es tractessin d'avions per la falta de sons i l'absència d'il·luminació vermella intermitent.  El que més li estranyà fou que les llums seguissin ambdues una trajectòria idèntica, separades sempre per una mateixa distància, fins que sobtadament, en arribar a la vertical del mar, desaparegueren a extraordinària velocitat.

 L'endemà, Àngel Joaquinet contesta (4) dient que el succés de què parla Marcos Alonso no és mes que una observació de satèl·lits artificials i no pas ovnis, que no existeixen, interpretant el dit terme no com un acrònim, sinó com a nau extraterrestres, segons l'ús més estès.

Durant els dies 2 i 3 de novembre a les voltants d'algunes poblacions de la comarca del Baix Llobregat (Castelldefels, Gavà, El Prat de Llobregat i Viladecans), diverses persones residents en l'àrea contemplaren unes curioses que van atreure la seva atenció. Alguns dels testimonis prengueren instantànies del fenomen. De nou, el dia 19 capturaren imatges a la zona d'una formació triangular que no els semblà gens habitual. És necessari recordar que aquesta és una zona d'intens trànsit aeri per la proximitat de l'aeroport.

El CEI rebé a través del seu qüestionari electrònic (5) una observació a Barcelona en aquelles dates. El 26 de novembre, cap a tres quarts de sis de la tarda, una esfera de color rogenc semblava perseguida per un reactor a què es distingia la seva forma i un rastre doble.

Finalment, el 6 de desembre del 2002 cap a les 9 de la nit, dos amics que es trobaven fent un bivac a la zona de Queralbs (Ripollès) contemplaren una forma globular no molt lluny d'ells, amb la grandària aparent de la brancada d'un arbre, però sense poder precisar més detalls de les dimensions. Inicialment tenia un color blau, el que els causà gran sorpresa. Després va anar transformant-se gradualment en verd, després grogors, ataronjat i finalment roig. El fenomen durà uns 10 minuts i desaparegué de sobte. Els excursionistes es trobaven molt cansats i en un lloc complex per a poder caminar nocturnament cap al pretès objecte.

Notes

(1) Marisol Roldán. «”Mini-oleada” ovni en Cataluña». En: Enigmas Express, nº 33 (enero 2003), p. 4. Consultable el text íntegrament a: «http://www.aluzinformacion.com/articulos/minioleada». (Consulta 19 de juliol de 2004). (®)

 (2) Pablo Pérez; Rosa Pérez [Cartas de los lectores]. «¿Alguien vio un OVNI en Molins de Rei?». En: Metro directe (18 octubre 2002), p. 10. (®)

(3) Marcos Alonso Vara [Cartas de los lectores]. «Algo voló sobre el cielo de Badalona». En: Metro directe (21 octubre 2002), p. 14. (®)

(4) Àngel Joaquinet Tamburini [Cartas de los lectores. «El misterio de los OVNI de la costa». En: Metro directe (22 octubre 2002), p. 14. (®)

(5) Disponible només en versió espanyola a: <http://www.ctv.es/USERS/netcei/FORM-01.htm>.  (®)

 
   

Tornar a la pàgina principal Tornar a  «coses curioses» Tornar a «senyals al cel»