L'avió inexistent de South Yorkshire

     
 

Jordi Ardanuy (1997)

     
Tornar a la pàgina principal
 

Papers d'Ovnis, núm. 4 2a època (juliol-agost 1997), p. 14 -15

Tornar a  «coses curioses»  
 

[La versió original publicada a Papers d'Ovnis era en llengua espanyola].

Tornar a «senyals al cel»  
   

 

 

 

Creative Commons License
 

Llicència restringida

Creative Commons

(No comercial 2.5).

Detalls en català a:

  Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.

És gairebé imprescindible perquè tingui sentit parlar d'«avions inexistents», que l'aeronau candidata a dit adjectiu es vegi embolicada en un sinistre o com menys en algun tipus d'incident. Si no succeeix d'aquesta forma, ningú que observi una aeronau convencional sense particularitat alguna, corre a comprovar a l'aeroport més proper que el que ha vist existeix.

A aquest tipus de suposats avions que realment després no apareixen físicament per en lloc, de vegades, se'ls anomena  avions fantasma. Jo no obstant, prefereixo guardar aquest qualificatiu per a un altre tipus de narracions, els avions del passat que, qual espectres, retornen des de l'oblit. Papers ovnis ja s'ha donat cabuda a aquests «avions inexistents» en els número 11 («Dos articles a destacar», pg. 95) i 35-36 («Misteriosa explosió als Alps"» p. 286), ambdós de la primera època. En el número 3 d'aquesta segona etapa, la secció Breus es feia ressò d'un altre cas de semblants circumstàncies, informació que em disposem a ampliar.

 

 

Els fets

 

Al voltant de les 22.00 Hores del passat 24 de març una parella que havia eixit per a gaudir observant el cometa Hale-Bopp, albirà un estrany avió que volava molt baix, com si fóra a estavellar-se, en el parc Nacional de Peak District (una gran àrea verda entre Manchester y Sheffield), en una zona d'erms coneguda com Midhope Moors,

 No molt lluny d'allí, un llaurador s’inclinà instintivament en contemplar un avió silenciós que passava per damunt d'ell. Una mica més tard un guardaboscs de Strines, Michael Ellison i la seva dona Bàrbara escoltaren una explosió estant sota sostre. Precipitadament sortiren a l'exterior podent observar fum i una rasplendor instantània de color taronja al cel.

Altres dos testimonis foren Steve i Mariafrance Tattersfield prop de Wharncliffe Side. Veieren un avió a certa distància, sobre la zona d'erms, sense poder escoltar cap soroll. El vehicle volava summament baix com si fos a prendre terra i desaparegué darrere d'alguns arbres en direcció al pantà de Broomhead.

Com a conseqüència de les denúncies es posà en marxa un mecanisme de rescat amb dos helicòpters, 100 policies, gairebé 150 muntanyencs i gossos ensinistrats. Però tot va ser inútil. Després de quinze hores de recerca no es trobà rastre algun i l'operació es cancel·là.

Per a completar el panorama un home manifestà haver gravat unes imatges en què es veien llums en forma de flaix al cel a la mateixa hora del suposat esdeveniment en el punt proper de Parson Cross. I, el que sembla més objectiu, la Unitat de Sismologia de la Universitat d'Edimburg detectà una explosió d'envergadura sobre la zona de South Yokshire immediatament després de les 22.00 hores d'aquella nit.

 

 

Els antecedents misteriosos

 

No és precisament la zona pròxima a Sheffield aliena als enigmes de l'aire, deixant a part que aquesta població és el lloc de les reunions anuals del grup ufològic britànic BUFORA.

 L'àrea del districte de Peak compresa entre Glossop a l'oest, Buxton al sud i Sheffield a l'est és un vertader cementiri d'avions. Més de 300 persones han perdut la vida gràcies a les aproximadament 50 aeronaus estrellades des del començament de la 2 Guerra Mundial  fins als nostres dies. No estranyarà als aficionats als fenòmens psíquics, i per tant tampoc als folkloristes, que en aqueixos pagaments siguin nombrosos els albiraments d’avions fantasma. Un dels més famosos succeí una nit d'octubre de 1982 quan David i Helen Shaw contemplaren un bombarder Lancaster de la 2a G. M. sobrevolant-los a baixa altura quan es trobaven a l'embassament de Ladybower. A la gens llunyana muntanya de Bleaklow s'estavellà el 18 de març de 1945 un Lancaster de les Forces canadenques, morint els seus sis tripulants.

Mes recent en el temps és el cas d'un Dakota també de la 2a G.M. contemplat en les mateixes llars una assolellada vesprada per Tony Engonal. El 5 de març de 1995 el testimoni va veure l’anyenc avió volant molt baix de forma que semblava que anava a xocar contra el terra. No obstant el no pogué escoltar soroll ni va trobar resta alguna. Els amants dels fenòmens paranormals no dubtaren a interpretar que la aparició no era una altra cosa que l'espectre d'un Dakota de la USAF que s'estavellà a les voltants el 24 de juliol de 1945 a 50 metres aproximadament del Lancaster i a menys de 5 km del cas recent del "avió inexistent". Moriren un total de vuit persones.

Hi ha altres narracions sorprenents relacionades amb aquest espontani cementiri. Una d'elles transcorre a mitjans dels vuitanta. Gerald Scarratt, un investigador d'accidents aeris, mostrava a uns arqueòlegs de l'aviació, des d'una planura de 600 metres d'altura, pròxima  a James Thorn, el lloc on un avió Superfortalesa dels EUA s’hi havia estrellat en un vol rutinari el 3 de novembre de 1948. Els visitants observaren un home vestit de pilot darrere de Scarratt i quan li preguntaren i aquest es girà, allí ja no hi havia ningú. Els especuladors suggereixen que es tractava el fantasma del capità Landon P. Tanner, mort en l'accident.

 

 

Les explicacions sobre l’explosió

 

S'han suposat diverses hipòtesis. Alguns parlaren de seguida d'un UFO-crash però fou desmentit per Tim Matthews director del Lancashire UFO Society. Per a explicar l'explosió, altres han recorregut a la presència d'un avió trencant la barrera del so. Podria tractar-se d'una nau militar realitzant algun tipus de prova nocturna i que probablement per error, superà la velocitat del so perquè no sembla lògic provocar tals estrèpits en les hores de descans. Una altra possibilitat teòrica és que es tractés del Concorde. Alternativament, podria atribuir-se a un bòlid a baixa altura.

Altrament, l'historiador de l'aviació Rom Collier, aventurà el dia següent a la BBC que allò que ha ocorregut no era més que les conseqüències del foc encès per grangers i que havia provocat l'explosió d'algun artefacte procedent probablement d'un avió i enterrat involuntàriament sense esclatar als erms durant la guerra. Clar aquesta que això no justificaria la visió de l'aeronau. Però existí realment?.

 

Fonts:

 

«Extraña explosión en Inglaterra»,. Papers d'Ovnis, 2 (marc-abril 1997), p. 20.

"Ghost bomber runs". Fortean Times, 100 (juliol 1997), p. 17.

"Ghost plane mystifies postman". Fortean Times, 82 (agost-septembre 1995), p. 7.

 
   

Tornar a la pàgina principal Tornar a  «coses curioses» Tornar a «senyals al cel»