L’extraterrestre de Perpinyà del 15 d’octubre de 1954

     
 

Jordi Ardanuy (2006)

     
Tornar a la pàgina principal
 

      www.documentant.net

Tornar a  «coses curioses»  
 

[Versió original escrita a l'abril de 2006 amb una esmena el 2010].

Tornar a «senyals al cel»  
   
 

 

Creative Commons License

 

Llicència restringida

Creative Commons

(No comercial 2.5).

Detalls en català a:

  Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.

Els que pensin que els extraterrestres no visiten el Països catalans, estan molt equivocats. Hi ha diverses històries extraordinàries de suposats visitants de l’espai. Avui ens ocuparem d’un cas gens conegut fora de la Catalunya Nord.

El 15 d’octubre de 1954, en plena onada de platets voladors a l’Europa occidental, es produí també un cas a Perpinyà (Rosselló).

Disposem d’una notícia del rotatiu Derby Evening Telegraph. En el text és llegeix (1): «Perpinyà. 16 d’octubre (INS) Un jubilat de les duanes franceses ha referit avui que va veure un platet volador aterrant del que en va sortir un home vestit de submarinista. L’agència France Presse ha fet públic que Damien Siguère, de 56 anys, va descriure el «platet» com una gran esfera vermella. Va afegir que l’ocupant va saltar de nou al seu artefacte i va sortir ràpidament, però de manera silenciosa, quan va veure els dos gossos de Siguère».

Una altra font d’informació és un article del diari Le Quotidien  (2) extret de la documentades pàgines de <ufologie.net> (3): «L’escafandrista interplanetari té por dels gossos. El senyor Damien Siguère, de 56 anys, treballador jubilat de duanes, ha declarat haver vist sobre la carretera, prop del seu domicili, als afores de Perpinyà, una gran esfera vermella. D’aquesta sortí un home alt, vestit com un submarinista. Després de realitzar una volta al seu aparell, «l’escafandrista» hi va tornar precipitadament, mentre que els gossos del senyor Siguère es precipitaven cap a ell. L’artefacte es va elevar llavors sense soroll i va desaparèixer a una velocitat prodigiosa».

Jacques Vallèe a (4) també en fa referència citant Paris-Presse y France-Soir com a fonts de la premsa del dia 17 i el llibre Les apparitions de Martiens de Michael Carrouges, p. 120. (5). «Damien Figuères (56 anys), es passejava amb el sues gossos no gaire lluny de la piscina de Sant Ciscle, quan una esfera de llum vermellosa aterrà a 30 metres i un personatge vestit com un escafandrista hi va fer un tomb. Els gossos van bordar. Va pujar a bord de l’enginy que va volar silenciosament».

Però curiosament a l’edició espanyola del llibre de Carrouges es llegeix que «el 13 d’octubre, a Perpinyà, el senyor Figuères, un jubilat de 76 anys, veu com aterra, a menys de 30 metres d’ell, “una gran esfera vermellosa il·luminada». Surt d’ella un “marcià”, vestit de bus, que ràpidament dóna la volta a la màquina, puja a bord i s’enlaira» (6).

Michel Figuet i Jean-Louis Ruchon (7) indiquen que el 15 d’octubre de 1954 a Perpinyà una persona es troba davant el seu domicili, prop de la piscina de St. Ciscle, mentre passeja els seus dos gossos. Veu llavors sobre la carretera una esfera vermellosa que aterra. D'aquest objecte surt un home alt, vestit com un bus. Després de fer un tomb al seu aparell, el pilot hi torna precipitadament, mentre que els dos gossos es llancen cap a l'objecte bordant. L'objecte s'eleva llavors sense soroll i desapareix a una velocitat prodigiosa. El testimoni es trobava a una trentena de metres de l'aparell. No hi ha cap rastre sobre la carretera.

L’ufòleg Jean Sider (8) fa referència a un article del diari L'indépendant del 16 d’octubre de 1954, per a precisar que en el moment de l’incident del 14 d’octubre de 1954, a dos quarts de vuit de la vesprada de Perpinyà, un dels gossos de Damien Figuères, que era un pastor alemany, va bordar a l’objecte aterrat enmig de la carretera, i que els seus gossos s’havien precipitat en direcció a l’objecte.

El cas apareix a HUMCAT, el catàleg mundial d’humanoides d’Albert Rosales (9): «Prop de Perpinyà, el 15 d’octubre de 1954, a una hora desconeguda. Damien Figueres, un duaner retirat de 56 anys, explicà que va veure una esfera vermella gran aterrada i que un home alt vestit com un bus en va sortir. L’ocupant va retornar a la nau que es va enlairar sense soroll quan va veure els dos gossos de Figueres. Font: Passport to Magonia, tipus B»

Tota la informació del cas és incerta. No hi ha acord en el nom, ni en la data exacte de l’incident. El dia 14 d’octubre, a la vesprada, es va veure des de diversos llocs de França una llum al cel, probablement un bòlid lent. Potser podria tractar-se d’una fabulació que té aquests fet com a estímul original. Ara bé, Patrick Gross (10)   va concloure ja fa temps que es tracta d'un frau dels dos periodistes del Samedi Soir.

Notes:

1. «Saucers Back Again». Deerby Evening Telegraph (18 d’octubre de 1954). (®)

2. «Soucoupe quotidiennes» Le Quotidien de la Haute-Loire (18 d’octubre de 1954). (®)

3. <ufologie.net/press2/quotidiendelahauteloire18oct1954f.htm>. [Consulta 6 de gener de 2006]. (®)

4. Jacques Vallé. «[Cas 261]». Passport to Magonia: From folklore to Flying Saucers, Chicago, Henry Regnery Co, 1969. Abans ho havia publicat a: «Un siècle d'atterrissages», Lumière Dans la Nuit, núm. 43. (®)

5. Michel Carrouges [pseudònim de Louis Couturier]. Les apparitions de Martiens. París: Fayard, 1963, p. 120. (®)

6. Michel Carrouges, [pseudònim de Louis Couturier]. Aparecen los marcianos. Barcelona: Pomaire, 1967, p. 159. (®)

7. Michel Figuet; Jean-Louis Ruchon. OVNI - premier dossier complet des rencontres rapprochées en France. París: Alain Lefeuvre, 1979. Citat per: Patrick Gross. La vague française de 1954. A: «ufologie.net/1954/1954f.htm» (23 de març de 2006). [Consulta 15 d’abril de 2006]. (®)

8. Jean Sider. Le dossier 1954 et l'imposture rationaliste. 2 vol. Villeselve: Ramuel, 1997, p. 255, vol 1. (®)

9. Albert Rosales. «[Cas] 1954-100» Humanoids World Catalogue. A: «www.aforteanosla.com.ar/albert/indice%201951-1960/1954/151-175/172.htm». [Consulta 6 de gener de 2006]. (®)

10. Patrick Gross. La vague française de 1954. 15 Octobre 1954, Perpignan, Pyrenees Orientales: A: «http://www.ufologie.net/1954/13oct1954perpignanf.htm», 26 d'octubre de 2003. [Consulta 6 de gener de 2006]. (®)

 
   

Tornar a la pàgina principal Tornar a  «coses curioses» Tornar a «senyals al cel»