La primera imatge d’un no identificat en els nostres cels (Montuïri, març 1950)

     
 

Jordi Ardanuy (2006)

     
Tornar a la pàgina principal
 

      www.documentant.net

Tornar a  «coses curioses»  
 

[Versió original escrita a l'abril de 2006].

Tornar a «senyals al cel»  
   
 

 

Creative Commons License

 

Llicència restringida

Creative Commons

(No comercial 2.5).

Detalls en català a:

  Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.

La primera imatge d’un no identificat en els nostres cels

 

El diari Pueblo de Madrid publicava una notícia el dia 31 de març de 1950 sobre la fotografia d’un plat volador a Montuïri, Mallorca. Es el primer registre fotogràfic d’aquests tipus d’albirament del qual tenim notícies a la catalofonia (Països Catalans). També ens consta que la notícia fou publicada el dia anterior pel rotatiu Baleares on no es cita una data concreta per a l’incident.

En els catàlegs de casuística acostuma aparèixer la data del 25 de març, sense que sàpiga realment per què. Un relat del cas es pot seguir a la brillant història de la ufologia balear de Maties Morey (1). Fos quan fos, Henry Hausmann Muller, acompanyat de tres ajudants, es dirigia de matinada a captar un clarejar a Portocristo –en el municipi de Manacor– quan trobant-se al nivell de Puig de sa Grava, foren sorpresos per una ràfega lluminosa acompanyada d’un brunzit similar al d’un borinot. Van aturar el cotxe i observaren a gran altura un objecte lluminós en forma d’el·lipsi, d’una mida aparent d’unes 6 o 7 llunes, amb cinc braços que giraven a una gran velocitat. L’albirament durà uns 40 segons abans que la llum es perdés a l’horitzó, insuficients per a muntar la càmera cinematogràfica, però sí prou dilatats per tal que Hausmann pugés fer-li una foto amb la seva Linhoff. 

A l’actualitat es desconeix què va succeir amb la foto original si bé sembla molt probable que es tractés d'una roda de foc feta passar per un plat volador amb finalitats humorístiques.

 

 

Reproduïm a continuació una còpia de la notícia que nosaltres tenim del diari Pueblo del dia 31 de març.

 

Palma de Mallorca, 30 (Xifra) El fotògraf alemany i delegat de NO-DO a Mallorca, Henry  Hausman (2), junt amb els seus ajudants, aconseguí fotografiar la passada nit una “platet volador”. Tenia la grandària aparent de 6 o 7 llunes. Era molt brillant. La marxa del platet era giratòria com la dels molinets de focs artificials. En la foto s'observa una forma ovoidal amb una espècie de cinc cues lluminoses que segueixen el sentit de rotació com les agulles del rellotge.

Henry Hausmann, procedent de Rheinland, que porta un petit negoci de fotografia a la capital, Palma, relatà el següent: "En una excursió nocturna per la costa, entre Montuïri (3) i Vilafranca, on volia filmar un clarejar per a l'informatiu setmanal, vérem sobtadament un disc giratori de color blanc viu que travessà el cel amb un so brunzinant  d'est a oest. Col·locar en posició la càmera filmadora era impossible, per l'elevada velocitat. Prenguí la meva vella Linhoff i després poguí comprovar que havia funcionat molt millor que la més moderna". Diversos testimonis presencials d'aquest fenomen foren el seu col·laborador José María  Cortès, el seu germà Pedro i Martín Pascual.

 

Notes:

1. Maties Morey (2001). «Apuntes para una historia de la ufología balear». Cuadernos de Ufologia, 27: 29-81. (®)

2. Enrique  Haussman en el text original que tenim. (®)

3. Amb l’error Montuini, a l’original. (®)

 
   

Tornar a la pàgina principal Tornar a  «coses curioses» Tornar a «senyals al cel»